MENU

Sunday, October 2, 2022

Meokja Korean Food Cafe at Seberang Jaya, Pulau Pinang

Assalamualaikum semua !

Aku first time makan kat kedai ni sebab kawan aku suggest, dia kata sedap and have good review. Apa lagi memang excited la nak try. Makanan Korea pulak, nak ke Korea tak tahu bila, dapat makan pon jadi lah hihihi.

Pernah jugak dulu sekali makan makanan Korea dekat Queensbay Mall. Rasa nak menangis je sebab hambar. Dah la mahal T___T Before lupa cerita pasal makanan, ni alamat Meokja Cafe ye.

Meokja Korean Food Cafe
No 11 (Ground Floor),
Jalan Todak 3 Bandar Seberang Jaya,
13700 Perai, Pulau Pinang

Belikan Aqil kasut di Billion. Comel sangat =)

Oh ya kedai ni bertentangan dengan Billion Seberang Jaya taw. Masa kami sampai tu, agak ramai orang tunggu di luar sebab kedai full. Alang alang lupa bawak kasut Aqil, kami ke Billion dulu la beli sementara tunggu pihak Cafe call. 

Tak larat iolls dan rakan rakan nak mendukung Aqil. Walaupun dah tawen, kita masih boleh melepak dengan rakan ye hahaha. Rasa bersalah pulak kalau pegi jalan makan sedap tapi tak bawak anak itew aww. Husband taknak ikot so boleh la bergossip gurlss. Hihihi

Dekorasi dalam cafe sangat cantik dan tenang. I love pastel colour !

Iced Peach Tea | RM6.90 ; Susu | Percuma hehehe jkjk

Aegi Meal (Kids Meal) | RM12.00

Untuk kids meal ni, rice ball dia dah habis, pihak cafe bagi option nak tukar fries or honey chicken. Sebagai mami yang bijak, haruslah honey chicken ! Fries banyak banyak nak buat apa hahahah. Sedap gila taw honey chicken dia.

Japchae | RM20.00

Cheese Rabokki | RM33.00

Beef Kimchi Jjigae | RM37.00

Mix Flavour Chicken | RM35.00

Bagi aku, dari air sampai ke makanan semua sedap. Terkejut taw masa first rasa makanan ni sebab sedap sangat. Lagi dua kawan aku pon cakap sedap, Aqil pon makan banyak, tinggal sikit sikit je tak habis, takkan lah budak menipu kan hahahha.

Taw tak first words lepas makan apa?

"Sedap !"

Tambah sikit, sebab terkejut

"Are we actually born-korean? is the korean blood flow through us?"

Terpaling korea sangat, menyampah taw. So bagi aku kena la dengan taste aku dan semua yang datang. Alhamdulillah. Walaupun agak mahal, tapi portion dia besar plus tak habis kena tapau. Banyak lagi menu lain yang nampak rancak dan expression dari netizen lain macam sedap sangat. Kena repeat lagi next time. Semestinya selepas gaji akan datang bhahahahha

Dah kenyang kan, raklu pape roger hihihi. Thank gugurls for lepaking with me <3

Nota: Btw, ni bukan review Meokja Korean Food Cafe yang berbayar taw dan seperti biasa, sedap pada aku dan mungkin kurang pada hang. Taste bud setiap manusia tidak sama. Go and try first ! Kalau tak sedap takyah la mai dah, kalau sedap jum repeat !

Friday, September 30, 2022

Actually bukan introvert, tapi ambivert, extrovert jauh sekali

Hello gais,

Haritu aku ada cerita kan yang aku pergi kenduri, tapi aku tak reti nak start bercakap dengan orang. Bukan aku ada masalah percakapan atau sakit gigi mahupun gigi rongak. Cumanya aku ibarat kelu dan tak tahu apa nak berkata-kata. Tak macam di media sosial kelihatan aku sangat kepoh, peramah dan sopan santun. Tiber.. Baru baru ni aku ada buat personality test taw, and the result is, I am an ambivert.

(pic courtesy of google)

Ambivert

  • Suka berada dengan orang yang dikenali sahaja, macam kawan rapat dan juga ahli keluarga. Macam bila bersama dengan orang yang dikenali ni, hang takkan percaya dia seorang yang peramah dan loyar buruk. Orang yang dikenali dan rapat ni macam dapat bagi positive vibes dekat orang ambivert.
  • Tapi kalau duduk dengan orang yang tidak dikenali, orang yang ambivert akan rasa uncomfortable dan buat energy dia drain (hilang). So after such meeting, dia perlu masa untuk diri sendiri calm down. Wah lain macam eh kau mengada !
  • Seorang yang suka bersosial tapi perlukan masa untuk recharge before dan after jumpa. I just remember first time jiran panggil kenduri, husband and I dok tolak each other untuk keluar rumah jalan dulu. HAHAHA. Nonsense sangat taw.
  • Pergi majlis lelama pon orang jenis ambivert akan mudah rasa pishang, macam awkward, tak tahu nak cakap dan semua tak kena. Macam habis topic la.
  • Also kena bebetul mentally prepare before nak hadap any challenging situation macam public speaking ka, networking ka (bos aku suruh pergi bersosial, sampai ke sudah aku takpi hahaha). Satgi orang fikir, 'ngapain sih lorh tetiba datang sembang'. Oh aku newbie btw.

Ambivert is awesome

  • Dah ambivert dah la, pehal nak awesome plak kan. Sebabnya orang ambivert ni pandai strike balance, dia taw bila perlu cakap dan bila tak perlu cakap.
  • Research by Adam Grant mendapati bahawa, the best sales come from ambivert person (termasuk lelaki dan perempuan). Mantap kan. Jangan pandang sebelah mato yoo.
  • Ambivert also seorang yang assertive, confident dan pandai mengekpresikan perasaan tapi pada masa yang sama bukan agressive. Dengan cara ni dia akan dapat defend view dengan baik. Pandai resolves conflict camtu.
  • Also, have a good persuasive skill ! Pandai mengutarakan pendapat dan membuat orang lain bersetuju dengan apa yang diperkatakan.
  • Ambivert akan mempunyai kawan rapat yang tidak ramai tetapi berkualiti sebab dia pandai protect diri dia dari toxic people.

Ambivert problem

  • Tapi masalah ambivert ni, dia suka bercakap tapi dia akan plan dulu apa nak cakap. Kadang buang masa berfikir ja orang kata. Contoh macam nak tanya soalan dalam kelas, dia takkan tanya time orang ada, dia akan jumpa cikgu personally sebab dia merasakan soalan dia tu macam 'bodoh' dan mungkin orang akan gelakkan. While in fact, nobody cares =')
  • Bila bad mood semua tak kena. Malas nak layan engko !
  • Suka keluar kalau mood baik dan jumpa dengan orang yang disukai dan selesa.
  • Selalu terperangkap diantara nak jadi introvert or extrovert. Masalah identiti diri. Hahaha

Description of each personality (pic courtesy of google)

Nota: Tbh, susah nak describe personality manusia ni, sebab tu ada orang yang mempunyai personality disorder. Kesian taw. There is no right or wrong dalam personality trait ni. The right thing yang kita kena buat is to live, act, and address who you really are. Act on your strength =D