Giving Birth Experience For The Second Child At Hospital Seberang Jaya

Assalamualaikum dear readers !

Apa khabar semua? Sihat ka? Actually lama aku menghilangkan sebab aku bebetul tak larat nak update blog sebab asek mengantuk dan tidur awal selalu. Penangan pregnant hahaha. Alhamdulillah dah bersalin dengan selamat awal February haritu. So, mood rajin nak share pengalaman bersalinkan anak kedua ni sebab tak sama macam first dulu hihihi.

Overdue Pregnant and Almost Need to be Induced

Actually aku dah overdue pregnant which is 40 weeks 6 days. Since Adra masih sleep dan tak nak keluar from my tummy hahahaha

Should be on 5 Feb 2023, aku kena warded untuk induce. Luckily on that day 2.30 pagi aku sakit perut, aku ingatkan sakit perut sebab a night before tu aku pergi CU Mart makan corndog extra spicy XD

Only Contraction - In Confused State

Ulang alik ke toilet nothing happen. Cuba pejam mata tapi tak boleh macam selalu. Then pukul 3.30 pagi tetiba perut sakit yang macam senggugut tu tapi boleh tahan lagi. Hmm.

Then time pass by macam dia punya sakit tu, auto air mata keluaq. Terus kejut Daniel ajak pegi hospital awal sikit sebab macam tak boleh tahan. Tapi kejap kejap okay. Hahahaha

Send Lovely Aqil to Babysitter

Call pengasuh untuk hantar Aqil sebab pengasuh pesan, kalau tetiba rasa nak bersalin ka ada tanda ka dia suruh hantaq Aqil. Pukul 4.15 pagi hantaq Aqil.

Arrived at Hospital Seberang Jaya

Sampai hospital dekat pukul 4.40 pagi. Tunggu Doktor mai swab apa siap Doktor mintak maaf lambat sebab settlekan orang bersalin before that. Aku boleh jawab, “takpa Doktor, saya boleh tahan lagi ni.”

Power ke tak boleh tahan hahaha. Sebenarnya sakit tu on off, memang aku dah rasa ni contraction macam nak bersalin Aqil dulu. Bhahaha. Aku takda turun tanda tu macam boleh tenang ribut jiwa ingat lambat lagi nak bersalin.

Directly to Labour Room

Alih alih masuk wad check bukaan dah 7CM. Tang mana yang boleh tahan tuuu bahhahaha. Terus depa tolak masuk labour room. Bhahahahaha. Tapi misi baguih. Suh jumpa husband dulu salam, mintak maaf and mintak baju baby lololol

The Waiting is Finally Over !

Then 5.45 pagi lepas Doktor pecahkan air ketuban, layan sakit luuu dalam 10 minit. Then aku pon jerit panggil Doktor. Tak sampai 5 minit Adra keluaq on 5.59 pagi. Alhamdulillah Allah make it easy for me :)

Finally dapat jugak rasa bersalin macam biasa and dok satu ward dengan mami mami lain yang bersalin. A second time delivery with different experience. Semoga Adra membesar menjadi anak yang berjaya dunia akhirat dan sentiasa sihat^^


‎اَللَّهُمَّ اجْعَلْهُ صَحِيْحًا كَامِلاً وَعَاقِلًا حَاذِقًا وَعَالِمًا عَامِلًا
“Ya Allah, jadikanlah anakku, anak yang sehat sempurna, memiliki akal yang cerdas, dan memiliki ilmu, dan suka beramal.”

With Love,
Your Mami (Vanilla Maple)

14 comments

  1. Beranak senang tapi lama Adra duduk dalam perut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah, alhamdulillah senang dan tak kena induce hihihi.
      Risau lama sgt dlm perut >.<

      Delete
  2. Alhamdulillah.. congrats dear.. and welcome to world Adra...moga membesar anak yg soleh...aamiin.
    Selamat berpantang!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thankyou Mummy Ayu atas doanya, Aminnn^^
      Nak habis dah pantang ni :D

      Delete
  3. Comel Adra senyum dlm gmbr tu ya.. Semoga membesar jadi anak yang soleh..
    Congrats VM..

    ReplyDelete
  4. tahniah kak, pernah jadi penunggu hospital masa wife bersalin dulu..apalagi pengalaman tuan punya badan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih hehehe. Pengalaman yg tidak dapat dilupakan laa >.<

      Delete
  5. Alhamdulillah..tahniah mummy & selamat berpantang..welcome adra..

    ReplyDelete
  6. wahhhh sejam lps sampai dah bersalin. alhamdulillah...

    hai adra! skrg dah sbln lbh yaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulahh, rupanya dari awal sakit tu memang dah contraction cuma tak perasan..
      Hi Onty^^, yup dah sebulan lebih :D

      Delete
  7. Salam kenal kak...selamat ya atas kelahiran baby nya,katanya kelahiran anak kedua dan seterusnya lebih gampang betulkah?😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal jugak hihihihi.
      Terima kasih yaa, yup i guess sebab kali kedua ni macam lebih mudah mungkin sebab sudah ada experience XD

      Delete

Thank you for reading this entry ♥ You can leave any comments or suggestions. But, please do not use harsh words :)