Harini aku nak share resepi terung ungu goreng tepung yang simple dan sedap. Tak terfikir pulak sedap buat terung goreng ungu simple macam ni. Selalu kan orang buat masak sambal. Hihihi
Pergh tengok pon dah sedap kan, apatah lagi bila makan hihihihi. Senang sangat nak buat. Actually resepi dia ada masak cili tapi biasalah aku suka benda simple dan mudah =)
Bahan-bahan:
- 1 batang terung ungu besar
- 1/3 cawan tepung jagung
- 1/3 cawan tepung ubi
- 1/3 cawan tepung bestari (original/pedas)
Cara-cara:
- Potong terung memanjang dan rendamkan dalam air sejuk sekejap.
- Campur ketiga-tiga jenis tepung dan gaul rata.
- Salutkan terung ke dalam adunan tepung.
- Goreng ke dalam minyak yang panas (pastikan panas supaya terung tidak menyerap minyak).
- Gorengkan sehingga keperangan dan kelihatan rangup.
- Sedap dihidangkan bersama nasi putih, sambal belacan, dan semua jenis lauk kegemaran. Bertambah nasi bila makan hehehe.
Simple sangat kan? Boleh lah mencuba =D
Ni x jadi lauk ni..jadi kudapan macam tu aje ni...hehehehe
ReplyDeleteHahahha tahu takpa, saja goreng lebih sebab nak kudap XD
DeleteSedapnya VM, kita rasa macam nak buat lahh
ReplyDeleteserius sedap plus ranggup sangat. buat2 hehehe
DeleteSelalu juga kudap terung panjang unggu goreng tepung ni
ReplyDeleteVM baru first time buat terus suka hehehe
DeleteBiasanya terung ni saya buat goreng dgn kunyit garam je. Nanti boleh cuba macamni pulak
ReplyDeleteboleh cuba, sangat rangup hehehe
DeleteBagi yang tak makan terung, boleh try resepi ni. Nampak sedap.
ReplyDeletebetul tu, VM dulu pon tak makan. Try sekali sedap pulak plus guna tepung bestari memang sedap :D
DeleteSedap ni. Selalu habis idea memang goreng lada je
ReplyDeleteHihihi itulah selalu jumpa org goreng lada.
Deletetak pernah lagi buat cara ni, selalu buat pajeri terung je. Boleh try nanti hehe
ReplyDeletewahh, sedap tu pajeri terung. hehehe
Delete