MENU

Friday, September 23, 2022

Cerita Pasal Stress

 Assalamualaikum

Pernah terfikir tak kenapa stress? kadang kadang kita selalu stress over something yang kita takleh control, but instead of stress like crazy or tak tentu hala. Marilah kita hadapi dengan tenang. Hidup ni adalah satu ujian.

Dulu aku selalu stress sampai termimpi-mimpi time tidur sebab terlampau stress. Then bila aku kerja satu tempat ni, aku ada geng yang kami stress paling paling pon sejam dua. Yelah KPI tak meet mestilah stress kan. Tapi kita kena taw, sometimes benda tu bukan berpunca dari kita tapi other factors jugak.

Contoh miss shipment. sebab apa? Hang yang terlupa nak masukkan dalam production plan atau sebab barang tu ada high failure rate? (Tak lepas quality control or engineer hold barang tu). Apa sahaja faktor. Memula memang stress sebab customer direct kita. Kita kena inform dengan cara berhemah walaupun sering dipersalahkan atau dimaki =(

Selalu jugak bercakap dgn rakan sekerja,

A         : Harini memang menyedihkan, esok masih ada!
B         : Yeahhhh esok masih ada, mari kita persetankan semua ni.
A & B : Hahahhahahaha enjoyyy, bila lagi nak kena marah.

Sometimes you just take it and enjoy what life throws at you! You can't be perfect at everything in life. Stress is there, but how you handle it. Tak salah nak stress, yang salah bila hang terlalu mengenangkan benda yang tak dapat diubah sehingga menyebabkan depression.

Kalau stress sangat, carilah kawan yang dipercayai untuk luahkan, atau makan ice cream, atau maybe dengan menulis? Apa sahaja cara yang tidak merbahyakan diri sendiri. Tapi kalau masih tak dapat handle, sila lah berjumpa yang pakar =) Dulu aku pernah baca satu buku motivasi ni, kita mesti selalu remind diri sendiri,

"Saya seorang yang dapat mengatasi stress."

We are what we say and think about it. Jadi, aku nak mengajak semua yang baca ni untuk keep calm and continue your life as if nothing happen! But still be cautious and continue to do improvement and remember below,

"Every life has its own riddle, so stay interested in life."

Yeahhh relax & continue breathe (pic courtesy of google)

Ada jugak rakan sekerja pernah tanya aku,

A        : Kenapa hang relax ja? macam takda apa apa yang berlaku pon.
B        : Habis hang nak aku meratap sampai bila? Bhahahahha

Aku memang stress macam orang hilang akal, tapi nanti after a few moment aku akan relax ja macam takda apa yang berlaku. Walaupun before tu aku ada pegi toilet manangis ke pe. Then rasa malu sebab menangis dan ada orang nampak. Hilang terus stress cara ni miahahahahah
okay p makan dessert dulu! Bye and thank you for reading this entry! (pic courtesy of google)

10 comments :

  1. SA ada cara SA sendiri untuk hilangkan stress, kalau dulu stress SA akan travel, pi Sarawak la..pi Jakarta, Pi Bandung...hahaha...buat kerja giler...pegi bawak backpack je with limited items dan beli je kat sana....pi Jakarta sebab merajuk ngan boss...Jumaat tu amik half day, tiket dah beli siap- siap dan sampai Jakarta petang...make sure cari hotel yang dekat- dekat ngan hotel...then SA balik naik AA awl pagi...sampai KLIA, naik ERL masuk office...lucky offic kat KL Sentral je...hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestnyaa pegi Jakarta, hehehehe. Nanti masuk ofis lupa dah apa yang terjadi kan. untung ofis dekat :D Sometimes we just need to heal ourselves to feel better^^ A very good way to release stress at the same time dapat jalan jalan hihihi

      Delete
  2. Overthinking salah satu punca buat kita stress. Saya akan buat hobby untuk hilangkan stress tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, bagus ada hobi dapat dapat elak overthinking kan hehehe

      Delete
  3. Baik stress mahupun marah, biasanya saya bagi masa tempoh waktu untuk react. Unfair juga dekat diri kalau suruh diam dan lupakan. Nak stress sejam, sehari..ikut kehendak diri.. jangan lebih limit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup betul, ikot diri sendiri how we can cope dgn situasi tu. cuma kalau tak boleh nak handle better jumpa pakar kan hihihihi

      Delete
  4. kalau pergi kerja, awal pagi lagi dah stress sebab stuck dalam traffic jam. Pergi awal ke pergi lambat ke sama jugak. Sampai office mesti dah moody sebab penat. weekdays memang stress lah, weekend boleh keluar jalan2 dan tak payah hadap traffic jam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, VM memahami sangat sebab dulu pon puas menghadap jem, kena keluar rumah awal, kalau tak menangis lah plus stress T____T

      Delete
  5. klu stress mmg makan je la jawab nya :D tp not so good la takut terlebih plak makan... nak gi travel tp klu tak cukup budget pun menambahkan stress gak hahaha So tu yg kadang end-up kita tido je la...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa setuju hahahhaha. tido je dapat hilangkan stress dan jimat duet =')

      Delete

Thanks for reading ♥ You can leave any comments or suggestions. But, please do not use harsh words :)