Thursday, March 17, 2016

Marilah bersikap positif!

Assalamualaikum

Hari ni aku nak mengajak angpa semua untuk berfikiran positif! Yeahhh semangat sikit. Walaupun aku selalu tak positif. Selalu rasa semua benda tak kena, tapi aku cuba untuk positif dan bila aku lupa, aku boleh baca balik post ni. Kihkihkih. Kita semua taw kan, dalam hidup ni banyak sangat dugaan contohnya;

Pada suatu hari yang penuh pancaroba tetiba aku dapat news yang ex aku nak kahwin tahun depan (tak tahu la betul ke tak). Kalau dulu aku dengar yang dia curang, jumpa pompuan len, study sesama, aku nangis kot. Sebab aku jauh dengan dia. Yang aku bengang, pompuan tu taw ex aku tu bf aku dulu, tapi dia rapat-rapat jugak. I am so sad. At that time la. Hahaha. But now, aku dah tak nangis. Benda ni pon dah setahun berlalu. Aku happy tanpa dia. Takde la hari-hari gaduh sebab aku ni kuat cemburu! Walaupun amik masa yang lama, aku berjaya heal hati aku. Yes, time heal almost everything =) Tak mudah nak lupakan semuanya dalam masa yang singkat. Nanti boleh la aku buat tips move on. Ye dak. Hahaha

KESIMPULAN: Kita haruslah berfikiran positif, tak semua yang kita nak kita akan dapat. Tapi bila kita nak tu kita dapat, jadi la manusia yang bersyukur. Kenkadang kita tak bersyukur dengan apa yang kita ada, padahal orang lain nak sangat apa yang kita ada. Kalau kita rasa kita susah atau tak cukup, ada orang yang lagi kurang dari tu. Sentiasa la berfikiran positif. Kalau masa mula-mula aku tak boleh terima kenyataan apa yang ex aku buat. Now aku rasa better. Kita kena bergantung pada Allah SWT dan bukannya pada manusia. Mungkin hari ni dia buat kita, kita tak tahu apa nasib dia nanti. Masa mula-mula dulu pon aku rasa macam nak tikam dia, tapi sekarang aku rasa tak. Buat apa nak balas? Hidup kat dunia ni sementara ja. Biar kan dia. Aku doa dia bahagia. Dan aku jugak harap aku bahagia. Nak gak kahwin cepat. Hahaha. Pls masuk meminang, aku terus terima (lol, I am kidding, I have to finish my degree =P)

Hereafter is better (Image from google)

Terima kasih singgah baca =)

22 comments:

Faraa Samshudin said...

Hi, sy setuju yg kita kena berfikiran positif. and sy puji awak sebab move on psl ex tu.. jgn risau, ada jodoh nnti ada lah. sementara masih muda n single, enjoy your life! btw, goodluck ! sy pon dulu student uitm. hehe..

Norizan Yahaya said...

Seriously dia nk kwi????

LZ - The Blog Owner said...

Alhamdulillah, positif dan sentiasa positif VM..

Kalau fikiran kita hampir terpesong ke arah -ve, terus fikir 'x nak ikut hasutan syaitan - lawan'.. Itu tips akak bila ada intro -ve.. Good luck dear :-)

Vanilla Maple said...

@Faraa Samshudin insyaAllah kalau ada jodoh dgn org lain sbb sy tak nak dia. hahaha. rasa free je skrng. lecturer sy pon tak galakkan kahwin awal^^ Usaha takwa mulia la ni sbb uitm jugak. hihihi

Vanilla Maple said...

@Norizan Yahaya serius la kot weh. entah la. dgr kawan uni dia gitaw.

Vanilla Maple said...

@LZ - The Blog Owner insyaAllah akan sentiasa positif. sy mula2 dulu selalu rasa nak buat bukan2, nasib iman masih kuat and ada kawan yg baik & always support^^ anyway thanks for the tips n wish ;D

PeRdU cINta said...

In sya Allah bila kita hendak ke arah lebih baik...Allah akan beri bantuan..

♥ aiNa yaZiD ♥ said...

Hi dear.. salam perkenalan. (^^,) kita kena sentiasa positif, if ada yang negatif tu lawan tau.. Btw, alhamdulillah awak blh move on. =) Perempuan kan kuat.. tgn yg mengayun buaian mampu menggoncang dunia.. Hehehe Insyaallah, awak akan jmpa lelaki yg sesuai. Remember... woman is reflection of her man. =)

nurul rasya said...

the guy is a jerk for cheating on you. Glad that you can move on and hope you can found new love sampai ke jinjang pelamin :)

Nazihah@Jiha said...

InshaAllah pasti ada yang lebih baik :)

Vanilla Maple said...

@PeRdU cINta insyaAllah. betul tu. Allah tak pernah tinggalkan kita^_^

Vanilla Maple said...

@♥ aiNa yaZiD ♥ Slama perkenalan jugak^^ insyaAllah saya akan always positif & alhamdulillah saya berjaya ove on even amik masa agak lama :D anyway betul tu perempuan sgt kuat. And hopefully my man will find me. hihihihi

Vanilla Maple said...

@nurul rasya InsyaAllah. Amin^_^

Vanilla Maple said...

@Nazihah@Jiha Amin :)

nadhie wueen said...

wuahhh.. byknya kena denda :D leh menangis lah saye kalo time zaman kolej dulu, elaun ciput je. btw, betul! ada lah sbb nape dia buat strict camtu.. sbb tu je kowt boleh buat student bersdisplin. hee :) yup, yg ex awk tu maybe mmg jodoh dorg kan.. xpe.. insyaAllah ada yg lagi baik utk awk :)

Vanilla Maple said...

@nadhie wueen hahaha. Saya rasa nak ngs & takut setiap kali masuk kelas. Betul tu. Dah la awal2 ni duit masuk lmbat. Huwaa. Tp kalau look into the positive side. Kena study before masuk kelas la cite dia which is susah nak bt >.< InsyaAllah pray for the best too ^_^

nadhie wueen said...

Wuaahaha. tulah tu mmg mencabar kowt. Paling penting jgn elak eyes contact dgn lecturer. kdg2 bila dia perasan, lagi dia aim kita. haha

Vanilla Maple said...

@nadhie wueen alamak saya selalu elak eyes contact sebab takut & sampai krik2 tak taw nak pandang mana. Hahaha

Unknown said...

Alia jgn membebel taw . Positif taw . šŸ˜…

Vanilla Maple said...

@Unknown baiklah cik anon. hahaha

Nabila Syifa said...

chill.i pon pnh kena tinggal gak. pjj biasalah. mmg x slalu jumpa pon. lastly dia kawen org lain. ala kenal pon xlama setahun camtu.tu maknanya bukan jodoh. t jumpa jodoh yg lebih baik

Vanilla Maple said...

@Nabila Syifa insyaAllah. hopefully kita jumpa jodoh yg lebih baik :D

 
Hak cipta terpelihara Vanilla Maple| Copyright-2013